Architecture

Stripe House: an efficiency masterpiece


Stripe House was designed by the Dutch firm GAAGA, with energy efficiency in mind. It is based in a new urban planning area in Leiden, Netherlands, where residential streets have little vehicle traffic. In Holland, all new buildings must comply with government energy performance regulations. Stripe House surpasses the minimum requirements with ease. The building also achieved an A score from GreenCalc.

“Of course it could always be better, but I think that Stripe House has succeeded in being a good balance of architecture, durability, technical quality, costs and sustainability,” said Arie Bergsma from GAAGA.

Stripe House is compact home with three floors, which also doubles as an office space. Bergsma points out that working at home reduces emissions associated with commuting. Starting from the bottom, the functionality of each floor is increasingly more private. There is a patio and office space on the ground floor, the kitchen, living and dining space on the next, and two bedrooms and a bathroom on the upper floor. Solar PV panels can be found on the roof of the building.

The Stripe House's floor plan

The house is built with a low temperature floor heating system, and also benefits from the district’s waste heat supply. Rigorous heat insulation on all building facades – walls, roof and floor – is an important design point for energy efficiency. Stripe House’s large windows maximise the use of natural lights, which reduces the need for artificial electrical lighting during the day. Because these windows are solar glazed, energy waste through heat loss and heat gain is also addressed.

The Stripe House

Waste material was used for the building’s brickwork, and all wood is sustainable (FSC-certified). The architects embraced the concept of building flexibility by creating an adjustable inner wall system. This increases the home’s lifespan by giving current and future owners the option of re-arranging floor space and building expansion.

Bergsma estimated that the addition of sustainable measures in the building’s construction amount to an extra €10,000. However, residents of Stripe House benefit from lower energy bills, an optimised indoor environment and the knowledge that are contributing to the green-living movement.

By Katherine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s